Sejarah Syria

NAMA Syria dikatakan diperkenalkan oleh kerajaan Yunani yang bermaksud ‘wilayah antara Turki di utara dan Mesir di selatan’.

Keluasan Syria ialah 185,000 kilometer persegi dan bersempadankan lima negara iaitu Turki, Iraq, Jordan, Israel dan Lubnan. Ibu negaranya pula ialah Damsyik, antara kota termasyhur dunia dulu dan hari ini.

Kemasyhuran itu diabadikan Ibn Jarir, pengembara dan juga penyair dari Andalus (sepanyol) pada kurun ke-12 dengan katanya: “Seandainya syurga berada di atas dunia, syurga itu adalah Damsyik.”

Nama lain Damsyik ialah Syam dikatakan berasal nama Sam, iaitu anak Nabi Nuh yang menetap di situ selepas peristiwa banjir besar.

Malah, riwayat mengatakan bahawa Rasulullah pernah ke puncak Jabal Qasiyyun, lalu memandang ke arah kota Damsyik dengan kagum dan bangga.

Sebatang sungai yang merentasi kota Damsyik dulunya dipanggil sungai Abana yang bermaksud ‘sumber kehidupan’.

Kewujudan sungai ini membolehkan Syria muncul sebagai pusat penempatan tertua manusia yang dihuni sejak 11,000 tahun lalu.

Kini, pelbagai peninggalan sejarah masih ada di Damsyik, antaranya tembok Rom yang mengelilingi bandar lama Damsyik sejauh 45 kilometer.

Tembok ini adalah sebahagian daripada identiti bandar Damsyik dan tidak dimusnahkan oleh kerajaan Islam yang memerintah Syam pada kurun ketujuh.

Selain itu, ada beberapa pintu gerbang lama. Antaranya ialah ‘Bab Tuma’ yang diambil daripada nama St Thomas.

Selain itu, ada enam lagi pintu gerbang lain yang masih berdiri teguh di ibu negara Syria ini. Semua pintu gerbang ini diperbaiki pada 1227 oleh Sultan An-Nasser Daud bin Essa, pemerintah kerajaan Syubiah.

Selepas itu, ia dibaiki sekali lagi pada 1333 oleh Sultan Tengiz, gabenor Damsyik ketika pemerintahan kerajaan Mamluk.

‘Bab As-Salamah’ yang bermaksud ‘pintu kesejahteraan’ pula dibaiki pada 1243 oleh Sultan Solih Najmuddin Ayub.

Satu lagi yang terkenal ialah ‘Bab Syarqi’ atau ‘pintu sebelah timur’ yang dibina oleh Raja Rom, Septimius Severus, pada awal kurun ketiga.

Ada pendapat mengatakan, pintu ini dilalui panglima Islam, Khalid al-Walid selepas berjaya membebaskan Syam dari penjajahan Bizantin.

Satu lagi mercu tanda Damsyik ialah bazar yang pernah menjadi pusat kegiatan ekonomi, perdagangan dan kewangan terutama ketika pemerintahan kerajaan Uthmmaniah.

Jika Kaherah, Mesir terkenal dengan Suq atau bazar ‘Khan al-Khalili’, Damsyik pula masyhur dengan ‘Suq al-Hamidiyyah’.

Pada zaman pemerintahan kerajaan Umaiyyah, kedudukan Damsyik amat mustahak iaitu sebagai ibu negara dan pusat kegiatan ekonomi.

Sebelum itu, Khalid al-Walid berjaya menamatkan penguasaan kuasa barat selama seribu tahun ke atas Syria pada 636 Masihi.

Pada 661 Masihi pula, Muawiyah bin Abi Sufian, pengasas Bani umaiyah dan khalifah yang baru dilantik, memindahkan ibu negara Islam dari Madinah ke Damsyik. Tindakan Muawiyah itu bersesuaian dengan sumbangan besar Damsyik kepadanya.

Pada zaman pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab, Muawiyah adalah di antara panglima yang membebaskan Mesir, Palestin dan Syria daripada cengkaman Bizantin. Berikutan itu, beliau dilantik menjadi gabenor Syria.

Pada zaman Uthman al-Affan pula, bidang kuasa Muawiyah diperluas hingga merangkumi barat laut Iraq. Muawiyah meninggal pada 680 Masihi ketika berusia 78 tahun dan jasadnya disemadikan di kawasan perkuburan ‘Bab as-Saghir’ di kota Damsyik.

bendera syria

presiden syria sekarang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s